FacebookTwitterYouTube  Botó Instagram web

La fibromiàlgia és una malaltia complexa i crònica. És caracteritza per dolors generalitzats acompanyats de molta fatiga i els seus efectes se senten per tot el cos: músculs, tendons i lligaments. El dolor és variable i pot canviar al llarg del dia o ser fluctuant en els diferents dies.

Els símptomes més freqüents són:

  • Dolors generalitzats, tumefaccions i cansament extrem.
  • Alteracions de la son, ansietat, irritabilitat i tristesa.
  • Pèrdua de la coordinació i de la concentració.

Sovint també provoca incomprensió perquè els símptomes no són visibles. A més, actualment hi ha poca informació sobre la malaltia i per això és important associar-se. El contacte humà i el suport emocional entre les persones afectades i els seus familiars i amics és imprescindible.

Com podem adreçar-nos a una persona amb Fibromiàlgia o una malaltia crònica que provoca dolor

Quan ens adrecem a una persona que pateix a una malaltia que provoca dolor és molt important:

  • Donar-li suport i afecte a través del contacte directe (necessita sentir-se estimada) però sense gaire efusivitat, ja que li podríem fer mal.
  • Evitar que faci grans esforços o si són petits, evitar que siguin continuats.
  • Pot continuar fent moltes de les activitats que feia abans, però necessitarà més temps i caldrà que intercali descansos.
  • Les persones que estem al seu costat és important que ens informem de la malaltia i que demostrem que l’entenem. Podrem ajudar-la a organitzar la nova rutina, amb menys activitat i sobretot amb més temps.

A TENIR EN COMPTE

Pot ser que una persona que pateix fibromiàlgia faci un gran esforç puntual però em de saber que això segurament implicarà uns dies posteriors de descans.