Segueix-nos a les xarxes socials

FacebookTwitterYouTube 

Botó Instagram web

 

 

 

La Malaltia d’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que produeix una disminució progressiva de les capacitats de la persona. És el tipus de demència més freqüent, representant el 70% de totes les demències. El principal factor de risc per patir un Alzheimer és l’edat, de manera que a més edat, més probabilitats de presentar la malaltia. Així doncs, la prevalença del 4% en persones entre 65 i 74 anys augmenta fins el 30% en majors de 85 anys.

El símptoma característic és la pèrdua progressiva de memòria per fets recents, que pot anar acompanyada també de dificultats per trobar les paraules, per percebre o reconèixer l’entorn, persones o objectes o per planificar-se. Aquesta pèrdua progressiva de capacitats interfereix en les activitats de la vida diària de la persona, i sempre representa un canvi respecte el nivell de funcionament previ.

Però, quins símptomes ens poden fer pensar que estem davant d’una Malaltia d’Alzheimer?

  1. Oblidar-se de les coses amb més freqüència del que solia passar (aniversaris, cites de metges, pèrdua d’objectes...).

  2. No recordar com fer una cosa que s’ha fet moltes vegades (en l’àmbit laboral, una recepta de cuina, treure diners del caixer...).

  3. Dificultats per aprendre coses noves (aprendre a fer servir un nou programa informàtic, fer servir una microones o un mòbil nou, recordar un nou canvi de medicació...).

  4. Repetir frases o històries dins d’una mateixa conversa.

  5. Dificultats per realitzar tasques quotidianes (posar la rentadora, planxar, arreglar un endoll...).

  6. No saber quin dia és o desorientar-se pel carrer en llocs coneguts.

  7. Dificultats per recordar el nom de persones conegudes, per trobar la paraula o per seguir el fil d’una conversa.

  8. Dificultats per planificar i resoldre problemes (fer la compra del que realment es necessita, gestió de l’economia domèstica,...).

  9. Manca d’iniciativa o canvis d’humor (abandonar activitats d’oci, augment de la irritabilitat...).

  10. Alteració de la capacitat de judici (regalar diners, menjar coses que saben que els hi poden sentar malament, com en el cas de persones diabètiques, descuit de la higiene personal...).

El veritable quid de la qüestió està en que aquests símptomes han de representar SEMPRE un canvi respecte el funcionament previ de la persona.